perjantai 13. joulukuuta 2013

Nettietiketti - hyvät tavat verkossa
Internet eli netti on monin tavoin omalaatuinen media. Sen kautta voit tavoittaa satoja miljoonia ihmisiä eri puolilta maailmaa. Verkko on täynnä hyödyllisiä tiedostoja, ohjelmia, kuvia, ääntä ja multimediaa. Tiedon lisäksi verkossa on runsaasti viihdettä, hupia ja siellä voi lisäksi tehdä ostoksia ja hoitaa pankkiasioita. Kuka tahansa voi perustaa nettiin omia www-sivustoja, jotka näkyvät kaikkialle maailmaan ja joilla voi vierailla satoja tuhansia kävijöitä. Kaikki tämä tapahtuu täysin maantieteellisistä rajoista ja etäisyyksistä riippumatta. Jotta Internetin käyttö olisi mukavaa ja joustavaa, kannattaa noudattaa siihen liittyviä ohjeita ja sääntöjä.
 
Ole kohtelias kirjoittaessasi
Älä kirjoita sähköpostissa tai blogissa mitään sellaista, mitä et olisi valmis sanomaan henkilölle kasvotusten.

Ole oma itsesi
Kytkeydy nettiin aina omalla tunnuksellasi ja salasanallasi. Säilytä salasanaa huolellisesti, jotta muut eivät saa sitä selville. Jos poistut koneeltasi hetkeksi, käytä salasanasuojattua näytönsäästäjää, jotta kukaan ei pääse lähettämään sähköpostia tai käyttämään verkkoa nimissäsi.

Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin
Jos kirjoitat viestejä keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Ole siis kohtelias ja ystävällinen.
          
Noudata huolellisuutta tiedostojen suhteen
Noudata normaalia huolellisuutta ja varovaisuutta silloin, kun lähetät muille käyttäjille ohjelmatiedostoja tai dokumentteja tai kun lisäät niitä omalle www-sivullesi. Mikäli mahdollista, tarkista tiedostot virusten varalta ennen niiden lähettämistä.

Laki ja netti
Vaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, netti ei tietenkään ole lakien ulkopuolella, vaan voimassa olevat lait koskevat nettiäkin. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä. Lisäksi tietotekniikan nopea yleistyminen on pakottanut laatimaan aivan uusia lakeja, joissa huomioidaan verkon erityispiirteitä. Viestinnän ja netin vapauteen liittyy aina myös vastuu. Esimerkiksi www-sivun tekijä on aina itse vastuussa sivunsa sisällöstä. Verkossa olevat sivut näkyvät kaikille maailman nettikäyttäjille. Älä siis laita sivulle herjaavaa tai loukkaavaa aineistoa tai mitään muutakaan sellaista, jota et muussa yhteydessä olisi valmis esittämään.

Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki
Älä laita www-sivullesi aineistoa - esimerkiksi tuotenimiä, musiikkia, tekstiä, valokuvia, piirroksia tai mp3-tiedostoja - johon sinulla ei ole oikeuksia. Aineiston luvaton käyttö saattaa johtaa taloudellisiin korvausvaatimuksiin ja muihin oikeudellisiin seuraamuksiin.

Lähde: http://www.internetopas.com/


VIELÄ LYHYESTI: Muista siis blogia kirjoittaessa

  • Olet vastuussa julkaistavasta aineistosta - kirjoita ystävällisesti, kohteliaasti ja rehellisesti (voi olla joskus haastavaa...)
  • Kun lisäät kuvia tai muuta aineistoa: Kysy lupa valokuvaukseen työssäoppimispaikassa ja kohteissa, joissa vierailet. Kerro mihin aiot käyttää kuvia tai aineistoa! Henkilöitä kuvattaessa kannattaa aina varmistaa erikseen lupa kyseiseltä henkilöltä. 
  • Lähteet näkyviin!
  • Salassapitovelvollisuus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti